Split i Kroatien

Split er Kroatiens næststørste by, og er en af de smukkeste byer i hele Kroatien. Byen er kendt for den travle havn og Diocletians gigantiske palads. Paladset er bygget i det 3. århundrede af de gamle romerne, og er sidenhen blevet overtaget af byens indbyggere, som har renoveret stedet. Paladset udgør i dag den gamle bymidte i Split, og når man vandrer rundt inde i paladset, føles det som at gå rundt i et stort museum med masser liv. Der findes mange små gader og adskillige restauranter og butikker. Der er fire porte, som fører dig ind i paladset.

På den østlige side af porten findes den store farverige markedsplads, hvor der kan handles på livet løs. Her kan både købes frugt og grønt, tøj og mange andre souvenirs.

Udenfor paladset ligger den berømte havepromenade, hvor der ligger utallige restauranter og cafeer. Netop her er der mulighed for at sidde og nyde en drink eller et måltid med udsigt ud over den smukke havn. Havnen er især et besøg værd, når solen er gået ned og aftenen falder på. Der tændes små lys i gaden og flere musikere fryder gaderne med god musik.

Ønsker du af slappe af i sydens sol, tilbyder Split enkelte dejlige strande, hvor du kan blive kølet ned i det skønne Adriaterhav.

Fra Split er der mulighed for afgang med færge til en af de mange mindre øer i den dalmatiske skærgård. Øerne byder på mange naturoplevelser, shopping og afslapning, især øerne Brac og Hvar, som er nogle af de mest populære.

Split tiltrækker mange turister på grund af det varme klima det meste af året og den smukke natur. Når du ankommer til byen, er det svært at undgå den dejlige stemning som fremkommer, når man ser vasketøjet der hænger til tørre mellem husene, de mange små cafeer og det imødekomne folk.

Strande på Split

De mest populære strande i Split ligger på spidsen af Split halvøen i Marjan, som er byens største park område. Kasuni stranden er en lækker, fin strand med mulighed for afslapning på solsenge og med parasoller. Stranden har enkelte cafeer og offentlige toiletter, dog er der ingen kiosker nær stranden, så derfor anbefales det at man selv medbringer mad og vand.

En anden strand er Kastelet stranden, som ligger i bugten før Kasuni stranden, 500 meter tættere på centrum. De fleste strande er stenstrande, hvor det anbefales at man benytter sig at badesko, for at skåne sine fødder.

Den mest besøgte og populæreste strand er Bacvice, som ligger 1 km fra centrum. Den er især eftertragtet på grund af det dejlige sand og det lave badevand. På stranden findes der forskellige hyggelige cafeer samt et pizzeria. På stranden er der ligeledes mulighed for at leje liggestole og parasoller.

Vejr og klima

JanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Temperatur781013182125242117129
Højeste temperatur111215172226302926211613
Laveste temperatur446913161919161285
Vand temperatur141414151822242523201715
Solskinstimer578101212131310865
Regndage13131110106437111615

 

Kreta er kendt for den lækre sommer, som foregår i månederne fra maj til september. Især i månederne juli og august er sommeren god. Her er temperaturene helt oppe omkring 30 grader, der er omkring 13 solskinstimer om dagen og kun 3-4 regnvejrsdage på en måned.

Vandtemperaturen ligger i disse måneder på 24-25 grader.

Varmen begynder så småt af aftage i september/oktober til omkring 20-21 grader. Herefter påbegynder vinteren fra november til februar, hvor temperaturene falder helt ned til 7-12 graders varme, der er kun omkring 5-6 solskinstimer om dagen og helt op til mellem 11-16 regnvejrsdage om måneden.

Udflugter og seværdigheder

I byen findes aktiviteter som dykning, vandsport, ridning og cykling.

Herudover er det en oplevelse at gå en tur i Diokletians palads og opleve de mange små huse, butikker og restauranter.

Havnen er bestemt også en af turisternes favoritattraktion, hvor man kan nyde den smukke udsigt ud over de mange både og yachter som ligger langs kanten.

Især om sommeren er der godt gang i byen. Mange turister og lokale strejfer rundt i gaderne for at nyde den gode musik fra forskellige gademusikere, det gode vejr og den skønne atmosfære.

Byen er en storby, og der findes adskillige butikker, restauranter, cafeer, barer og diskoteker, som sørger for at du aldrig kommer til at kede dig på din ferie.

Mange turister besøger Split for dernæst at besøge en af de mindre øer der ligger i kort afstand herfra.

Ønsker man at undersøge hvilke andre udflugter og seværdigheder byen rummer, er der mulighed for dette i en af de mange turistattraktioner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *